Primul pas catre un interior personalizat si actual deja l-ati facut, hotarandu-va sa achizitionati tapet. Tapetul are un rol important in amenajarile interioare, fie ca ne referim la bucatarie, living, dormitor, camera copilului sau pentru camerele de hotel, cafeanea, hol, sali de conferinta sau cabinete medicale. Tapetul poate aduce culoare unei incaperi, textura, poate sa creeze iluzii optice care sa vina in ajutorul dumneavoastra pentru a masca anumite defecte, poate crea o anumita atmosfera, mai ales daca ne referim la camera celor mici, poate sa scoata in evidenta anumite accesorii sau mobila din camera, pe un timp indelungat va ajuta sa economisiti bani, iar curatenia poate fi floare la ureche, toate astea daca stiti sa alegeti materialul potrivit pentru incaperea unde doriti sa-l aplicati.

Al doilea pas pe care trebuie sa-l faceti este va alegeti tapetul potrivit, in ceea priveste materialul acestuia. Tapetul din vinil, este cel mai folosit si cel care se potriveste in cele mai multe tipuri de incaperi. Se aplica foarte repede si usor, se poate gasi in varianta lavabila sau superlavabila, asta inseamna ca se poate spala cu un burete umed sau chiar cu o perie si cu detergent (cel superlavabil). Datorita materialului rezistent, vinilul poate avea si insertii de alte materiale, cum ar fi catifeaua. Se poate aplica in zone cu trafic intens cum ar fi holuri, hoteluri, restaurant, cafenele sau cluburi. De asemenea, se poate folosi si in propriu camin in toate incaperile, de la bucatarie pana la holul de la intrare. Daca alegeti un fototapet, alegeti unul din vinil si il puteti aplica in sala de conferinta, la birou sau intr-un cabinet medical.

Trebuie sa tineti cont de simbolul de pe spatele rolei de tapet. Daca acesta este lavabil, nu-l puteti sterge cu o perie si cu detergent, deoarce acesta se poate deteriora, doar in cazul in care acesta este superlavabil. Pentru o viata cat mai lunga a tapetului trebuie sa respectati regulile impuse de catre producator. Mai jos aveti o poza cu ilustratiile care pot aparea pe spatele unei role in functie de gradul de lavabilitate a tapetului.

Tapetul cu catifea si cel textil, necesita o atentie sportita datorita materalului mai pretentios. Se poate aplica in incaperi cu un trafic redus. Nu este recomandat pentru spatii cu umiditate, acesta se poate deterioara destul de repede. De asemenea, cu acest tip de tapet trebuie sa aveti grija la aplicare, ca adezivul sa nu lase pete, dar si la mutarea mobilei in incapere. Aceste avantage, dezavantage si reguli se aplica si pentru tapetul din hartie. Desi este foarte popular si accesibil ca pret este recomandat spatiilor cu un trafic mediu, iar intretinerea lui se face relativ usor, atat timp cat nu este folosit in spatii nepotrivite, de exemplu in cele cu umezeala ridicata.

In imaginile de mai jos va aratam cat de simplu se poate amenaja orice tip de incapere aplicand tapet.

1. Sala de conferinta

2. Restaurant

3. Living/Sufragerie

4. Hol hotel

5. Tapet hol - casa

6. Dormitor

7. Club/Pub

8. Camera copiilor

9. Cafenea

10. Bucatarie

11. Beauty salon

12. Baie